LogoDiktyoFm915 160px

Έκθεση σύγχρονης τέχνης

ouden kalyteron tou amoivaiou ekthesi sigxronis texnis syllektikon ergon antikeimenon chania daskalogianni

Έκθεση σύγχρονης τέχνης
Παρασκευή 17 Μαρτίου - Κυριακή 26 Μαρτίου
Δασκαλογιάννη 42


Εγκαίνια Παρασκευή 17 Μαρτίου, 20.00, Δασκαλογιάννη 42
Ώρες λειτουργίας καταστημάτων

Η έκθεση ΟΥΔΕΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ ΑΜΟΙΒΑΙΟΥ που παρουσιάζουμε στον φιλόξενο χώρο του Λευτέρη Μετινόγλου προέκυψε από μίαν ανάγκη, αυτήν της διεκδίκησης της ύπαρξης. Ακούγεται κάπως υπερβολικό αρχικά. Ας αναλογιστούμε όμως τις σημερινές συνθήκες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπου σχεδόν όλες από τις υποτιθέμενες θεμελιώδεις αξίες - ή τουλάχιστον όσες επικράτησαν στον δυτικό κόσμο μετά τις πολιτικές ανατροπές από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 - ακόμα και αυτονόητα δικαιώματα που θεωρούσαμε κεκτημένα, έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση. Έχουν υποστεί βεβιασμένες αναθεωρήσεις και αρκετές έχουν καταρριφθεί. Οι συνθήκες πλασματικής ευμάρειας στις οποίες ζούσαμε ξεσκεπάζονται ξαφνικά, αποκαλύπτοντας τα σαθρά θεμέλια ενός οικοδομήματος που είμαστε απροετοίμαστοι, ή ακόμα και σε άρνηση, να αντιμετωπίσουμε. Οι συνέπειες ωστόσο αυτού του ξεσκεπάσματος στην κοινωνική δομή και την προσωπική μας ταυτότητα αποκαλύπτονται μέρα με τη μέρα. Είμαστε τελικά ανίκανοι να παραδεχτούμε την υποκρισία μας;

Και να που βρισκόμαστε εδώ, θύματα και θύτες, στον τόπο και τον χρόνο του ανοιχτού μίσους. Δεν είναι ασφαλώς η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό.

Είναι ισχυρή η τάση τα τελευταία χρόνια να κοιτάμε πίσω στο παρελθόν και να αναστοχαζόμαστε αντίστοιχες ή ακόμα χειρότερες καταστάσεις και μέσα από την σύγκριση και την ανάλυση να καταλήγουμε σε λογικά - ή απλώς λογικοφανή - συμπεράσματα για το πως φτάσαμε ως εδώ και πως πρέπει να χειριστούμε τα πράγματα. Στην απόπειρα κατανόησης του κόσμου βασιζόμαστε πάντα στην παλαιότερη γνώση. Η αναμόχλευση της ιστορίας, εμπλουτισμένη από προσωπικές μνήμες, αποτελεί τμήμα της συλλογικής διάστασης της γνώσης, αυτής που διαμορφώνεται μέσα από την ανάπτυξη του χρόνου, την οποία χρησιμοποιούμε και ως εργαλείο νοηματοδότησης.

Στις αναμνήσεις παλαιότερων 'κρίσεων' μπορεί κανείς να διακρίνει το πλαίσιο της ασυνεννοησίας μας. Άχαρη λέξη, ωστόσο κουβαλάει μέσα της μία δυναμική: μπορεί να ωθήσει είτε στη ρήξη είτε στη συνύπαρξη. Και αυτό φαίνεται να κάνει ο άνθρωπος εδώ και αιώνες. Εξελίσσεται ο ίδιος και ο πολιτισμός του μέσα από τη συχνά βίαιη ανατροπή δεδομένων και την σύγκρουση, εξερευνώντας νέες και, ιδανικά, καλύτερες λύσεις. Στην θεωρία οι περισσότεροι φυσικά υποστηρίζουν την συνύπαρξη, στην πράξη όμως διαπιστώνουμε ότι δύσκολα την αποδεχόμαστε.
Είναι λοιπόν διττός ο στόχος της έκθεσης, είναι αυτός της συν-ύπαρξης. Οφείλουμε να διεκδικούμε την ύπαρξή μας, να διεκδικούμε χώρο ανοιχτό στη διαφορετικότητα και την πολυσυνθετικότητα, απαραίτητα στοιχεία για την εξέλιξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δραστηριότητας. Αυτόν τον συμβολικό χώρο τον μεταφέραμε μέσα στον επαγγελματικό χώρο. Στη σκιά ενός επισφαλούς μέλλοντος βρεθήκαμε να συνομιλούμε και μέσα από την αλληλεπίδραση να γίνουμε ο καθένας από εμάς αναπόσπαστο κομμάτι μίας δημιουργικής ώσμωσης.

Καλιοππη Γιατρουδάκη
Γιάννης Δημητράκης
Νικολας Joao Κοκοβλης
Κοσμάς Λιλικάκης
Γιώργος Λυτζέρης
Μιχάλης Μανουσάκης
Λευτέρης Μετινόγλου
Παναγιώτης Μητσομπόνος
Λαμπρινή Μποβιάτσου
Γρηγόρης Νιόλης
Παντελής Παντελόπουλος
Δημήτρης Σακελλίων
Rena stollenwerk
Αντώνης Φραντζεσκάκης

Επιμέλεια:
Κοσμάς Λιλικάκης - Εικαστικός
Ελεάννα Ποντικάκη - Ιστορικός Τέχνης

lilikakis1

lytzeris1sakellion

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δίκτυο Fm 91,5

Κορνάρου 11, Χανιά, Τ.Κ. 73134

Τηλ/Fax: +30 28210 43979

Email: info@diktyofm.gr ή diktyofm915@gmail.com

Αποστολή SMS: Γράφετε 915 (αφήνετε κενό) γράφετε το μήνυμά σας και το αποστέλλετε στο 54045 (χρέωση 0,25€ + ΦΠΑ)